Hoe je door te sporten juist meer energie krijgt

Niet genoeg energie om te sporten? Doe het toch! Want juist dóór te gaan sporten, krijg je energie. Dat klinkt misschien onlogisch, maar ik leg je uit hoe het zit! 

  • Door te sporten maak je endorfine aan. Endorfine staat niet voor niets bekend als het gelukshormoon. Het bestrijdt stress én is goed voor je immuunsysteem. Daardoor ben je minder vatbaar voor virussen en dus minder vaak ziek! 
  • Als je sport, stijgt je hartslag en versnelt je ademhaling. Dit zorgt ervoor dat je ademhalingssysteem en bloedsomloop flink worden gestimuleerd. Er komt meer zuurstofrijk bloed in je lichaam en in je hersenen en het grote voordeel daarvan is dat dat je concentratie verbetert. 
  • Weinig kracht? Door regelmatig te sporten bouw je spierkracht op. Je wordt fysiek sterker. En dan merk je ineens dat alledaagse dingen je ook veel minder moeite (en kracht, en energie..) kosten. 
  • Door te sporten bescherm je je mentale gesteldheid. Je zit lekkerder in je vel, hebt minder pijntjes en meer zelfvertrouwen. Zelfs een achteruitgang van je cognitieve vermogens, die in de loop der jaren bij de meeste mensen optreedt, kan worden gestopt. En soms zelfs worden omgekeerd.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen op te noemen waarom het goed is om te gaan sporten. Maar specifiek met deze vier punten wil ik je laten zien wat sporten doet met je energiebalans. Namelijk heel veel goeds! Dus als jij de volgende keer denkt dat je te weinig energie hebt om te gaan sporten, lees dit artikel dan nog eens door. Ik daag je uit om toch te gaan. Je krijgt er energie voor terug!