De voordelen van sporten op je mentale gesteldheid

Sporten heeft veel voordelen. Je werkt natuurlijk aan je conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Dat wist je vast al. Maar wist je ook al dat je ook werkt aan je mentale gesteldheid?  

De kans van anderhalf

Sport je één tot vier uur per week, dan is de kans dat je een psychische stoornis ontwikkelt anderhalf keer kleiner dan bij niet-sporters. Tegelijkertijd is de kans dat je (snel) herstelt van zo’n stoornis anderhalf keer zo groot. 

Sporten en depressies

Een depressie is de meest voorkomende psychische stoornis in Nederland. Steeds vaker ook onder jongeren. Tijdens het sporten maak je endorfine aan en dat stofje heeft een antidepressieve werking. Minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dus. En meer kans om ervan te herstellen. 

Maar er is nóg een reden voor sneller herstel. Tijdens een intensieve training kun je namelijk niet gaan piekeren. Het sporten eist jouw volledige aandacht. Maar goed ook, want die piekergedachten houden een depressie juist vaak in stand. Door intensief te trainen doorbreek je dus die gedachten. En daarmee ook de cirkel van een depressie. 

Verander je gedachten
Naast sporten kan ook mental coaching je helpen je mentale gezondheid te verbeteren. Want verandering in denken kan leiden tot verandering in doen en je emoties. Een voorbeeld. Je bent niet tevreden en je hoofd zit vol met redenen waarom je niet tevreden bent. Dat die gedachten er zijn, oké. Maar je bepaalt zelf of je er ook iets mee doet. Je kunt je ook focussen op de dingen die je wél hebt. En op die manier verander je jouw gedachten van iets negatiefs naar iets positiefs. Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, maar als personal trainer help ik jou de juiste vragen aan jezelf te stellen om dat punt te bereiken. 

Wil je meer weten over je mentale gesteldheid en wat sporten en coaching daarin voor jou kunnen betekenen? Contact me vrijblijvend via info@ingvarneve.nl of 06 – 30 36 89 55.